MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Apa lagi harus ku lakukan??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 11, 2011 1:50 pm

Salam semua..
kat sini aku nak tanya pada otai2 mahupun petai2 semua mengenai masalah kereta aku ni..
air radiator kerete aku dah bertukar jadi air karat la.. macam2 dah aku buat tapi still karat jugak, ada cara tak macam mana nak hilangkan air karat ni?
almaklum la kereta lama.. nak jual sayang.. pakai la sampai reput Cool

apa2 cadangan aku dahulukan dengan ucapan terima kasih yo!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 11, 2011 2:00 pm

senang jek....ko beli radiator baru abes citer....
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 11, 2011 2:04 pm

Real_Hulubalang wrote:
senang jek....ko beli radiator baru abes citer....

sudah bro...
aku dah pasang radiator baru.. tapi bukan baru kedai la.. baru halfcut pirat
kire baru juga la kan...

tapi still jadi jugak.. adehh
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Tue Jul 12, 2011 9:34 am

salam bro, piping tu suma ko check balik..mungkin kena tukar
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Tue Jul 12, 2011 12:46 pm

uratkayu wrote:
salam bro, piping tu suma ko check balik..mungkin kena tukar

haa... yang ni aku tak nampak..
radiator part mana yg pakai paiping bro? setahu aku pakai hose je.. hose tu aku dah tukar sekali masa aku tukar radiator tu...

boleh jelaskan bro? lagi cantik kalau ada gambar..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 14, 2011 12:04 pm

ko pergi kedai keta la bro.. yg ada pic radiator tu lg baik...

k.... dia gantung kat atas.. selalu diorg ni ada buat servis air-cond sekali....
Back to top Go down
suamiscandall69
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 47
Mata Ganjaran : 2551
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-14

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 14, 2011 1:53 pm

senang jer bro...bro buat flush air radiator skalik...murah jer...lepas tu taruk le coolant sebotol.....
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 14, 2011 8:21 pm

abgadie wrote:
ko pergi kedai keta la bro.. yg ada pic radiator tu lg baik...

k.... dia gantung kat atas.. selalu diorg ni ada buat servis air-cond sekali....

tu la... tapi tu pilihan terakhir...
ingatkan sebelum nak pergi ke bengkel tu nak la tanya pendapat kawan2 kat sini..
takut pergi bengkel dengan tak tau apa takut kene kencing buta2 je..

Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 14, 2011 8:28 pm

suamiscandall69 wrote:
senang jer bro...bro buat flush air radiator skalik...murah jer...lepas tu taruk le coolant sebotol.....

betul bro...
ini la yg aku amalkan seminggu sekali.. tapi aku just keluarkan air je n topup air baru...
bayangkan la bro tiap minggu dekat 4-5 botol minirel kete aku minum hehehe...

dekat 2 bulan aku buat tapi still jadi jugak.. mungkin karat tu dah melekat kat block ke mana2 dengan keluarkan air mungkin tak tanggal kot karat yg melekat tu.. ataupun ada cara flush yg betul???

anyway thanks atas cadangan
Back to top Go down
suamiscandall69
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 47
Mata Ganjaran : 2551
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-14

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 11:33 am

kosong1 wrote:
suamiscandall69 wrote:
senang jer bro...bro buat flush air radiator skalik...murah jer...lepas tu taruk le coolant sebotol.....

betul bro...
ini la yg aku amalkan seminggu sekali.. tapi aku just keluarkan air je n topup air baru...
bayangkan la bro tiap minggu dekat 4-5 botol minirel kete aku minum hehehe...

dekat 2 bulan aku buat tapi still jadi jugak.. mungkin karat tu dah melekat kat block ke mana2 dengan keluarkan air mungkin tak tanggal kot karat yg melekat tu.. ataupun ada cara flush yg betul???

anyway thanks atas cadangan

bukan flush sendirik bro...pegi kedai radiator suruh diorang flush pakai mesin tuh....buang keladak2 taik dalam engine skali.....
Back to top Go down
kReNmAuT
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 438
Mata Ganjaran : 2405
Reputasi : 0
Join date : 2011-07-06
Location : uNdEr tHe bLeSsiNg mOoN oF.....??

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 11:57 am

xkan la tukar radiator bru...walaupun kat half cut... ada problem lg? pelik...

_________________









i BleEd iN tHe nAmE oF tHe oAth!!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 12:00 pm

kene taruk air yang kaler biru tu ... baru tak karat
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 2:19 pm



bukan flush sendirik bro...pegi kedai radiator suruh diorang flush pakai mesin tuh....buang keladak2 taik dalam engine skali.....[/quote]

cun...
ini la yang aku tunggu...

so.. memang ada caranyer la yer.. maksud aku cara aku yg dok keluarkan air tu memang tak betul la caranya... bazir duit aku je beli mineral kat 7e..
jadinyer dorang buat proses flush ni memang ada guna mesin la ye.. thanks bro... Very Happy
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 2:21 pm

kReNmAuT wrote:
xkan la tukar radiator bru...walaupun kat half cut... ada problem lg? pelik...

bukan takat dalam radiator je bro.. tempat air reserv tu pun dah kaler kuning..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 2:22 pm

hustle wrote:
kene taruk air yang kaler biru tu ... baru tak karat

bukan takkat kaler biru.. merah pun ada aku masukkan.. hehehhe...
thanks bro
Back to top Go down
kReNmAuT
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 438
Mata Ganjaran : 2405
Reputasi : 0
Join date : 2011-07-06
Location : uNdEr tHe bLeSsiNg mOoN oF.....??

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Jul 18, 2011 3:09 pm

kosong1 wrote:
kReNmAuT wrote:
xkan la tukar radiator bru...walaupun kat half cut... ada problem lg? pelik...

bukan takat dalam radiator je bro.. tempat air reserv tu pun dah kaler kuning..


owh...wa rs lu kna proper servis lu pnya radiator 2 la....pas2 bekas air reserv 2 pun kna bg btol2 cuci 2... sbb kalo btol lu guna air mineral+dh tukar radiator bru... mmg pelik bg wa masih kuning lg air....coolant 2 xmenjamin kebersihan pon bg wa.... tp wa xguna air mineral.....wa pakai air suling....ada satu kedai kat tmpat wa jual....khas utk radiator je..... kalo coolant wa pakai Liqui Moly...
Back to top Go down
suamiscandall69
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 47
Mata Ganjaran : 2551
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-14

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Tue Jul 19, 2011 2:19 pm

kReNmAuT wrote:
kosong1 wrote:
kReNmAuT wrote:
xkan la tukar radiator bru...walaupun kat half cut... ada problem lg? pelik...

bukan takat dalam radiator je bro.. tempat air reserv tu pun dah kaler kuning..


owh...wa rs lu kna proper servis lu pnya radiator 2 la....pas2 bekas air reserv 2 pun kna bg btol2 cuci 2... sbb kalo btol lu guna air mineral+dh tukar radiator bru... mmg pelik bg wa masih kuning lg air....coolant 2 xmenjamin kebersihan pon bg wa.... tp wa xguna air mineral.....wa pakai air suling....ada satu kedai kat tmpat wa jual....khas utk radiator je..... kalo coolant wa pakai Liqui Moly...

air suling terbaik...tapi aku pakai radiator aluminium...kena pakai coolant merah toyota sebotol....

coolat jgn letak banyak2...nanti rosak pulak waterpump korang......
Back to top Go down
raden maskayu
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 120
Mata Ganjaran : 2660
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-11
Location : Bandar DiRaja Klang

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Tue Jul 19, 2011 3:23 pm

Just for info la bro.. kalau salah, tolong betolkan yerrr geng..

Setahu wa la, coolant ni ada dua function, pertama dia menghalang karat dan membersihkan karat. Kedua, kalau ada bocor, kte senang nampak kt ner sebab ada kaler pada coolant tu.. air pun kalau nk guna sebaiknya air tapis la, jangan direct yang paip kalau x sure kebersihannya, sebab kekadang ada enzim besi pada air paip (dari pipe yg berkarat gak..)

Cara yg terbaik tu laa.. hantar servis g kedai radiator dulu.. soh dia flush habis2, lepas tu klu ada bocor pon bleh dia tampal sekali.....

arakiaannn info nyer...

_________________
king kesangapan tahap tertinggi afro
Back to top Go down
sparkcastelo
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 280
Mata Ganjaran : 2793
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-08
Location : utara mai...

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 21, 2011 12:10 pm

raden maskayu wrote:
Just for info la bro.. kalau salah, tolong betolkan yerrr geng..

Setahu wa la, coolant ni ada dua function, pertama dia menghalang karat dan membersihkan karat. Kedua, kalau ada bocor, kte senang nampak kt ner sebab ada kaler pada coolant tu.. air pun kalau nk guna sebaiknya air tapis la, jangan direct yang paip kalau x sure kebersihannya, sebab kekadang ada enzim besi pada air paip (dari pipe yg berkarat gak..)

Cara yg terbaik tu laa.. hantar servis g kedai radiator dulu.. soh dia flush habis2, lepas tu klu ada bocor pon bleh dia tampal sekali.....

arakiaannn info nyer...

yap.... setuju bangat... slh satu function coolant utk elakkan karat... nk dpt'n air suling, mayb pyh gak bg sstgh pihak... paling senang, air mineral je... beli @ tapis sendr kt umah...

~peace~
Back to top Go down
kReNmAuT
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 438
Mata Ganjaran : 2405
Reputasi : 0
Join date : 2011-07-06
Location : uNdEr tHe bLeSsiNg mOoN oF.....??

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Thu Jul 21, 2011 12:21 pm

air mineral pun bleh gk.... mmg susah ckit mau dpt air suling...

_________________









i BleEd iN tHe nAmE oF tHe oAth!!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Sat Jul 30, 2011 8:15 pm

menggunakan hanya air sebagai coolant dalam radiator adalah tidak digalakkan

mengapa?

okey, first sekali, kita trace balik apa sebenarnya function coolant/antifreeze.

coolant/antifreeze ni sebenanya solution kepada masalah air membeku dekat negara beriklim sejuk, mcm sweden, or australia, dimana bila winter, suhu bole mencapai -4. bila keadaan bawah takat beku, air dalam radiator secara automatik akan membeku jugak, untuk satisfy hukum fizik termodinamik dimana keseimbangan terma akan sentiasa berlaku.

jadi, apabila air dalam radiator membeku, bila start enjin, jahanam la jadinya, sebab air run through block, hose etc etc. jadi bila ada ais tersumbat, kemungkinan besar hose tu pecah amatlah tinggi

coolant jugak, secara automatik, meningkatkan boiling point air. dimana bila coolant digunakan, takat didih air tak lagi jadi 100 celcius. paling high dia boleh pegi adalah 129 celcius, depends on pressure dan volume.

so, ape point meningkatkan boiling point air? tujuan ini dilakukan adelah supaye coolant remain sebagai liquid, sebab korang pon tau kan enjin tu berapa punya panas, kalau simbah air terus jadi wap. so, dengan meningkatkan takat didih air, air akan still menjadi air, tak jadi wap air.

kenapa nak biarkan air kekal sebagai air? supaye heat transfer diantara block engine dengan atmosphere dapat dioptimumkan. haba takle kuar camtu je. die kene ada medium. air plak adelah medium terbaik penyerap haba.

dalam antifreeze/coolant jugak ada chemical yang boleh prevent daripada karat. so, macam mana karat boleh jadi nih. senang je, karat tu basically adelah Fe203.H20. dimana ada H20 disitu which is dalam bahasa jawanya adelah air.

so, dimana ada air, dimana ada besi, disitu ada karat. dalam engine pulak, karat akan jadi lagi cepat sebab pressure yang tinggi, dan contact diantara aluminium dengan ferum(besi). bila ada contact, ferum akan dioksidakan dengan lebih cepat menyebabkan terjadinya karat

apesal aku jadi cikgu fizik lak ni. adoi
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Sun Jul 31, 2011 1:55 pm

kasi flush la bro... kalo dah flush pown ada gak kene tukar radiator baru la nampaknye ...
Back to top Go down
jejaka_selangor
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 55
Mata Ganjaran : 2013
Reputasi : 1
Join date : 2011-07-27

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Aug 01, 2011 2:00 pm

kalau dah tukar radiator baru pon jadi jugak maknenya kena tukar kunci kereta la gamaknya
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Mon Aug 01, 2011 6:12 pm

jejaka_selangor wrote:
kalau dah tukar radiator baru pon jadi jugak maknenya kena tukar kunci kereta la gamaknya


he eheh he heh..... buat apa simpan......................

Back to top Go down
jejaka_selangor
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 55
Mata Ganjaran : 2013
Reputasi : 1
Join date : 2011-07-27

PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Wed Aug 03, 2011 11:51 am

jgn simpn tapi tuko
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa lagi harus ku lakukan??   Today at 10:15 pm

Back to top Go down
 
Apa lagi harus ku lakukan??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» kenapa harus pake akik
» zina yang harus dicambuk
» beberapa hal yang harus dilakukan ketika si sakit meninggal
» Gathuk2an Tingkat Tinggi: Micro-Chip Salah Satu Pertanda Kiamat ?
» Diskusi 4 orang saksi Zina

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Automotif-
Jump to: