MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Fakta dan Kesan Merokok

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 4:33 am


Fakta dan Kesan Merokok












.fullpost { display: inline; }

Merokok
adalah penyebab utama penyakit dan membawa kepada kematian. Ia
bertanggungjawab ke atas 90% barah paru-paru dan beberapa barah lain,
75% penyakit pernafasan, 25% penyakit jantung, komplikasi semasa
mengandung dan penyakit pernafasan di kalangan kanak-kanak.

Sesiapa
yang merokok lebih 20 batang rokok sehari mempunyai 10-15 kali ganda
lebih mudah untuk mendapat serangan jantung kerana merokok merendahkan
tahap lipoprotein berkepadatan tinggi (lemak yang baik) dalam darah.

JENIS PEROKOK

Perokok Aktif
Individu yang menyedut asap rokok aliran utama melalui mulut

Perokok Pasif
Individu
yang menghirup asap aliran sisi dan asap alirah utama yang dihembus
keluar oleh perokok atau terdedah kepada asap rokok persekitaran





ANTARA KANDUNGAN KIMIA ROKOK

1. Aseton (penanggal cat)
2. Ammonia (pencuci lantai)
3. Naphthylamine
4. Metanol (bahan api)
5. Naftalena (ubat gegat)
6. Kadmium (digunakan dalam bateri kereta)
7. Polonium-201
8. Gas monoksida (gas beracun)
9. Vinil Klorida
10. Hidrogen Sianida (racun yang digunakan dalam kebuk gas)
11. Toluidina
12. Uretana
13. Toluena
14. Arsenik (racun anai-anai)
15. Dibenzakridine
16. Fenol
17. Butana
18. DDT (racun makhluk perosak)
19. Nikotin
20. Benzopyrine
21. Tar

KESAN BAHAN KIMIA TERHADAP KESIHATAN

NIKOTIN

Kesan Awal
• Menyempitkan saluran darah
• Meningkatkan kadar denyutan jantung dan membuatkan jantung bekerja lebih kuat
• Meningkatkan jumlah oksigen yang diperlukan oleh jantung

Kesan Akhir
• Ketagihan
• Meningkatkan tekanan darah
• Menyebabkan darah membeku dengan mudah
• Lebih cenderung kepada serangan jantung, strok/ulser usus dan perut

TAR
Kesan Awal
• Nafas berbau
• Gigi menjadi kuning
• Pakaian, rumah, dan tempat kerja berbau asap

Kesan akhir
• Barah paru-paru
• Emfisima (kesukaran bernafas)
• Lain-lain penyakit barah

KARBON MONOKSIDA
Kesan awal
• Mengurangkan oksigen dalam darah
• Kekurangan oksigen dalam darah, yang menyebabkan nafas menjadi pendek
• Kurang stamina
• Kurang oksigen untuk janin

Kesan akhir
• Meningkatkan peluang mendapat atherosclerosis (mengecilkan dan menyekat saluran darah)
• Memusnahkan saluran darah dan membawa kepada penyakit saluran darah, penyakit jantung, dan penyakit paru-paru

ANCAMAN ROKOK TERHADAP ORANG SEKELILING
Wanita
• Kelahiran bayi kurang berat badan dan tidak cukup bulan
• Lebih terdedah kepada kanser
• Kurang kesuburan
• Putus haid awal
• Kematian dan keguguran bayi dalam kandungan

Kanak-kanak
• Mudah mendapat penyakit lelah
• Mendapat jangkitan paru-paru
• Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu
• Orang dewasa merokok menjadi contoh yang buruk kepada kanak-kanak

*****

Jagalah
sebaik-baiknya apa yang telah Allah SWT kurniakan kepada kita. Allah
cipta elok-elok, bukan untuk dirosakkan, hanya kerana mengikut hawa
nafsu

kredit to penulis asal
Back to top Go down
Alon
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 108
Mata Ganjaran : 2618
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-30
Age : 44

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 4:57 am

Susah bro nak berhenti isap rokok ni..aku dah ntah berapa kali mencuba..dah cuba byk tip2 yg ada..hasilnya hampessss..apaaa poon tak blehhh.... Very Happy Sad
Back to top Go down
WM
WebMaster
WebMaster


Posts : 729
Mata Ganjaran : 417109
Reputasi : 31
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 4:58 am

mujur la wa x menghisap rokok

_________________




AMARAN!!! Pastikan nickname/username tidak lucah serta signature tidak mempunyai unsur2 sex serta avatar juga tidak menggunakan gambar2 yang menjolok mata.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 5:18 am

syukur la gua x isap batang tu, isap len gua selera.
sm la gua dgn webmaster...
Back to top Go down
artiessimmon
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 35
Mata Ganjaran : 2074
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-10
Age : 33
Location : KL

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 10:36 am

da benti for 3 weeks, sbb doktor suh benti sekejup, aku ptah tangan...nak hisap balik lpas tu xper..kata doktor la....lambat baik klau hisap rokok...alhamudlillah benti for 3 weeks cepat sembuh....at the end gua masuk balik kirja kat middle east ni....tensen sgt2 dgn org2 sini and negara yg agak x berapa mcm negara kita....terpaksa aku hisap balik tuk bleed off....nak cari FL pun xder kat sini...

_________________
Hey, listen, I want somebody good - and I mean very good - to plant that gun. I don't want my brother coming out of that toilet with just his dick in his hands, alright?
bounce
Back to top Go down
azam
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 140
Mata Ganjaran : 2691
Reputasi : 6
Join date : 2011-05-19
Age : 36
Location : subang jaya

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 10:40 am

lepas baca artikel ni..wa benti isap dlm 10 minit je..pastu isap balik huhu
Back to top Go down
Alon
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 108
Mata Ganjaran : 2618
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-30
Age : 44

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 10:51 am

azam wrote:
lepas baca artikel ni..wa benti isap dlm 10 minit je..pastu isap balik huhu

Apa daaa...hahaha..aku plak tengah isap rokok ni...
Back to top Go down
azam
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 140
Mata Ganjaran : 2691
Reputasi : 6
Join date : 2011-05-19
Age : 36
Location : subang jaya

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 10:55 am

Alon wrote:
azam wrote:
lepas baca artikel ni..wa benti isap dlm 10 minit je..pastu isap balik huhu

Apa daaa...hahaha..aku plak tengah isap rokok ni...

hehe nk wat cmne bro..perokok tegar katenye..kalo x isap, nnti x leh wat keje huhu
Back to top Go down
Alon
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 108
Mata Ganjaran : 2618
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-30
Age : 44

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Jul 20, 2011 11:02 am

Hahaha.. tunggu bulan puasa nnti..lepas berbuka..pekena sebatang..fulamak punyala nikmat stim..berpusing2 dunia..hahahaha
*sambil menyalakan lg sebatng rokok dunhill..hehe
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Sun Jul 31, 2011 2:42 pm

moral of da story jangan la merokok
Back to top Go down
nottypirates
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 877
Mata Ganjaran : 3528
Reputasi : 5
Join date : 2011-04-30
Location : Serdang

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Sun Jul 31, 2011 2:56 pm

hmmm...

nk brenti isap rkk ni agak ssh biapn tau..dan alami sndr kesan bruk tuh...

tp wa salute gambar brader kt atas yg tgh isap rokok tuh...hahahaha...

macho gler... lol!

_________________
Karaoke...5 Star...Perempuan...barula SELESA...

cheers pirat cheers

Hepi-Hepi
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Sun Jul 31, 2011 3:04 pm

nasip gua bukan perokok, kalo tak mesti susah nak berenti kan...
Back to top Go down
sparkcastelo
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 280
Mata Ganjaran : 2794
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-08
Location : utara mai...

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Aug 03, 2011 12:11 pm

aduh... mmang besa dok bc kesan2 kpd prokok nie... tp aku x brent2 gak... hahaha... sesape ade cara nk brenti merokok??? kasi post kt cnie, leh share sesama... hehehe....

_________________
lol!
Back to top Go down
alexholland
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 172
Mata Ganjaran : 2144
Reputasi : 10
Join date : 2011-07-23

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Aug 03, 2011 1:16 pm

hnya prokok je yg tau betapa susahnye nk berenti merokok nie.. for those who haven't, janganlah mencubanya... hahaha...
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2863
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Aug 03, 2011 1:19 pm

korang jgn nak jadi cam ayah aku n pak sedara akuuuu

tp ayah aku paling tegar laa....dah kena stroke sampai lumpuh separuh badan pun ..(aku tgk plak naik risau..sebelah badan warna lain2 masa kat wad)...masih merindui btg rokok tur...seyes time dia ketagih selambe je dia heret kaki sebelah kiri ke kedai..pastue tunjuk rokok dunhill lagi dia nak...ingatan masih kuat..tp mulut tak leh ckp ..sbb mulut ant tempat teruk kena ( herott tp skrg x la..cuma lidah cam pendek..ckp x lepas)...org kedai geleng kepala..masa kena doktor pelik sbb paras darah tinggi normal..tp dia kencing manis x da (tp skrg ada la sbb asik minum manis2 tunjuk protes kat mak aku x layan dia beli rokok atau buat rokok daun)....beringatla walaupun stroke mungkin bukan puncanya dr rokok...tp merupakan laluan paling mudah utk menyerang perokok...terutama apabila usia makin meningkat....


pak sedara aku lak...2 minggu lepas kena operate kat hosp puteri ampang..10 jam dlm bilik bedah..kena buat bypass..sbb jantung kiri dah out..buka jantung kanan..tgh dah itam juga ..kesudahannya...ambil urat kaki kiri n kanan ...masa bedah doktor ckp peluang dlm 20% jer...pak menakan aku nie terer...dia kencing manis ada (kena potong dah sikit ibu jari kaki dia) ngan darah tinggi... + kolestrol dulu doktor penah sound dia...dia buat main gelak jer ...skrg aku rasa mesti dia malu sbb doktor yg nasihat dia tue pun masih ada kat hospital tue..

tp mmg betul kalau xde azam kuat..takde keyakinan..dan semata2 berharap..mmg x kan dpt benti laa...kalau x jadi la champion cam ayah aku..slamber rock je isap rokok walau dah jadi OKU..bersenam malas..tp kerana rokok berjalan jauh pun x pe ...sib baik masa kecik2 dia x kasi aku isap rokok..kalau x mesti aku partner ngan dia dah hahah..(aku gerun sbb dia warning masa sekolah dulu2 kalau nampak aku isap rokok kaki dia yg berckp ngan aku nanti.tue sampai skrg beringat..hahahaha)

slow2 la benti..mesti boleh..pastue bila tensen jgn pikir nak isap je..cuba pikir nak mengulum ke menjilat ke ..hehehehehee
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Mon Dec 05, 2011 6:09 am

stop isap bila blk kg..sbb x dpt lesen dr mak lagi...huhuhuh
Back to top Go down
adek xkeruan
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 41
Mata Ganjaran : 2062
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-22
Age : 26
Location : RAWANG

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Thu Mar 08, 2012 1:47 pm

wa da try byk kali nk benti..tp bli time bukak pose..isap rokok dlu bru pekena kurma..hahaha
Back to top Go down
myrosso
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 31
Mata Ganjaran : 1755
Reputasi : 1
Join date : 2012-03-22

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Mon Feb 18, 2013 7:46 pm

tapi nk berhenti ssh kottt, ;/
Back to top Go down
zulex
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 14
Mata Ganjaran : 1907
Reputasi : 1
Join date : 2011-10-03

PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Wed Feb 20, 2013 4:48 pm

mmg susah nk berenti sebab dah sebati dgn diri, tp apa pun, selamat berjuang menghindari rokok. minum air masak byk2.kene elakkan dari terserempak dgn rokok. inshaallah akan ok. takpon masuk penjara.ssh sket nk dpt supply.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Fakta dan Kesan Merokok    Today at 5:37 pm

Back to top Go down
 
Fakta dan Kesan Merokok
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» kumpulan fakta kemunafikan israel & Yahudi
» fakta tentang dinosaurs
» Polemik mengenai pandangan merokok dalam Buddha
» Fakta bahwa matius anak murid yesus tidak pernah menulis injil matius..
» Islamophobia ...... mitos atau fakta ???

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Group-
Jump to: