MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Software utk edit gambar kasi cantik..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Software utk edit gambar kasi cantik..   Wed Jul 20, 2011 11:57 am

Salam..otaian dan bros yg celik it semua....
leh tolong kasi tau tak mana sofware dari internet yg mana bagus utk edit gambar yg kita ambil kasi lagi cantik..samada dr ketajaman warna gambar dia..atau nak ilangkan menda2 yg mencacatkan dlm gambar ....
kalau x salah org2 photographer mesti tau nie ngan org2 grafik... Laughing

harap leh tolong ye ..thanks... What a Face

tgh bljr2 nak guna menda2 nie..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Thu Jul 21, 2011 7:01 pm

banyak software ada.

usually orang guna photoshop. tak kesah aaa cs2 ke, cs3 ke, cs4 ke, yang penting photoshop. tapi kalau boleh elakkan cs2 la, sebab dia resource hunger, n selalu crash.

alternatif kepada photoshop ni, gimpshop. ni opensource punye software, means free, takde la pirate pirate punya barang

Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Thu Jul 21, 2011 7:14 pm

oo ok tonton.....
nanti try......
bukan per nak bljr make up gambar sikit bg cantik ..
so bila print out nampak cam ambil ngan kamera mahal hehee
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Thu Jul 21, 2011 7:29 pm

gua slalu guna Photoshop je..skang ni senang sebab ade yg jenis portable,so ringan sket...yg paling latest gua pakai CS5 extended

_________________
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Thu Jul 21, 2011 7:34 pm

ooooooo nak kena check dulu besar ke tak utk ditampung oleh hard disk ..hehehe..maklum pc lama nie ..
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 10:59 am

kalau yg portable ringan je dalam 150MB

_________________
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2844
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:02 am

aha..guna yg portable jer..boleh simpan dlm pendrive..bawa g mana2..asal ada pc jer..terus buka software tu...sekarang dah banyak dah portable software...mcm2 ada...

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:07 am

apa nama link tue utk di loadkan yerr...heheh
Back to top Go down
cipanz
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 71
Mata Ganjaran : 2091
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-03

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:10 am

kalau guna p0rtable.. sama tak functi0nnya dgn yang full..maksud aku.. acti0n semua bleh guna la.?
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:11 am


Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0.3 Special Edition™ x86 x64 Silent Installs

http://www.mediafire.com/?6b6tze0e4c2q8ct



bro try yang ini...

_________________
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:14 am

ok
terima kasih bro...
minta tolong dr kawan aku lembappp...sangatt..
tue aku nak bljr sendiri tue
heheheehe
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:15 am

cipanz wrote:
kalau guna p0rtable.. sama tak functi0nnya dgn yang full..maksud aku.. acti0n semua bleh guna la.?

kalau portable x semua action boleh guna...tapi setakat ni banyak yg aku boleh pakai

try download link aku bagi tu...yg ni bukan portable..full edition yg dah di compress..saiz file 161MB je

_________________
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2844
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:16 am

aku biasanya masuk kat sini...

http://www.dl4all.com/

ko g kat menu Portable..banyak pilihan kat situ...

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
cipanz
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 71
Mata Ganjaran : 2091
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-03

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:16 am

z3ronim wrote:
cipanz wrote:
kalau guna p0rtable.. sama tak functi0nnya dgn yang full..maksud aku.. acti0n semua bleh guna la.?

kalau portable x semua action boleh guna...tapi setakat ni banyak yg aku boleh pakai

try download link aku bagi tu...yg ni bukan portable..full edition yg dah di compress..saiz file 161MB je


perghh... allright.. thanx.. tapi apekan daya.. di sini sudah ditutup laluannya utk ke pusat² d0wnl0ad.. adehh...
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:17 am

ZiO_dInGiN wrote:
ok
terima kasih bro...
minta tolong dr kawan aku lembappp...sangatt..
tue aku nak bljr sendiri tue
heheheehe

biasa la bro...dah nama pun tolong..haha~

aku pun blaja sendiri sebab jeles tengok duk menunjuk2...nanti bro leh show off lak

kat google dan youtube banyak tutorial..

_________________
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 11:20 am

Quote :
perghh... allright.. thanx.. tapi apekan daya.. di sini sudah ditutup laluannya utk ke pusat² d0wnl0ad.. adehh...

x dapek nak nolong...tapi try la dulu...mana tau boleh kot mediafire.com ni

_________________
Back to top Go down
bengkok
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 152
Mata Ganjaran : 2673
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-21

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 12:34 pm

aku lak... he he.. bukan profesional mahupun amatur.

aku guna Sony Cybershot. biasanya beli kamera sony, dapat CD. donlod CD ke dlm PC.

boleh la nak adjust kaler ke, brightness ke, sharpness ke, mirror image ke, tukar tone ke, cut and paste,
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 6:54 pm

bengkok wrote:
aku lak... he he.. bukan profesional mahupun amatur.

aku guna Sony Cybershot. biasanya beli kamera sony, dapat CD. donlod CD ke dlm PC.

boleh la nak adjust kaler ke, brightness ke, sharpness ke, mirror image ke, tukar tone ke, cut and paste,

itu pun boleh gak bro...cuma photoshop ni nak kasi advance sket...

xpela...buat mane yg senang~

_________________
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Fri Jul 29, 2011 7:53 pm

yap itula tujuan nya,....ala gua pun lebih kurang gak kamera...lunix....
tp tujuan sebenarnya cam bro zikronim ckp la...nak kasi gambar tue advance dan nampak mantap...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 7:42 pm

simple trick dalam photoshop nak kasi warna nampak cun

load gamba
duplicate layer gamba
apply filter>high pass kat layer yang dah diduplicate
set mode gamba as overlay, or softlight

kalau tak berkenan, ejas value kat high pass, lagi besa value, lagi contrast warna n lighting
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 8:37 pm

ooooo lagi byk kena training nie..
bukan apa bro2 sekalian...
nie nak edit pic kasi lawa2 gambar adik gua kawin niee....
sblm print out ...
hehehe nak kasi dia happy2..sbb dia x tau apa sgt pasal menda nie
main game dia tau la hahahah walaupun dah kawin
bini dia pun x kisah asal ada dlm umah hahahahaha
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 8:57 pm

hurm

pada hemat saya yang agak noob ini,

untuk gambar kawin, firstly gamba tu sendiri kene lawa. photoshop ni just menambahkan seri digambar yang dah ada.

contoh la, aku preview eh kat sini beberapa gamba sebelum dan selepas, beberapa minit pnye hasil, maap la kalau tak cantik. n tak bermakna gamba yang aku ambik tu lawa, maksud aku gambarnya jelas, lighting cun, pastu ada subjek ada background ada fokus bla bla bla

gambar sebelum


P1040049 by gizzmoe4k, on Flickr

gambar selepas


1_271886578l by gizzmoe4k, on Flickr

edit yang dibuat high pass trick, noise + despeckle + gaussian blur + unsharp mask, vignette + black and white level

Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2208
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 9:31 pm

gambar tonton dah ok la tu...kalau nak blajar search je kat pakcik google tutorial..

macam2 ada~

contoh web tutor: www.photoshopstar.com

_________________
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 9:34 pm

kesan2 camnie lak aku nak......
baru nampak lawa kan..bukan apa aku lak tingin nak target yg org tue jadi terang tp keliling dia tue warna jadi agak tebalk...
kasi pasangan tue menonjol...dgn bantuan warna yg agak gelap dr keliling dia..
tul ke aku ckp nie..x tau nak explain sg5 bhs2 teknikal gambar nie
hehe tp harap paham laa
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Sat Jul 30, 2011 9:40 pm

yerp, menggelapkan background memang akan buat subjek jadi main focus point. tapi kalau gelap sangat, tak jadi la gambanya. asalnya gamba camni dari kamera lomo.

untuk tektik tektik teknik sebegini, keyword die, vignette filter atau lomo tutorial

biasanya dalam tu dah ada cover dah camne nak buat camni.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Software utk edit gambar kasi cantik..   Today at 8:59 pm

Back to top Go down
 
Software utk edit gambar kasi cantik..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» purchase of software
» Berita Hangat : Bule cantik ingin menjadi muallaf di youtube, diupload 3 hari yang lalu
» Memajang Gambar atau Patung Mahkluk Bernyawa,,,,nggak boleh!!?
» Gambar "Zionisme Yahudi" di PC/Laptop
» hukum gambar bernyawa

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Computer Geekz-
Jump to: