MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Zakat Fitrah Rukun Ke-4

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ieeexplore
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 448
Mata Ganjaran : 3073
Reputasi : 4
Join date : 2011-05-24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 7:40 am

Kepada sesape yg dh wajib bayar zakat. Ni serba sedikit panduan dr saudara kite:

kadar bayar tertentu yang telah ditetapkan. Kadar zakat ialah berbeza mengikut negeri. Zakat fitrah adalah zakat yang diwajibkan bersempena dengan bulan Ramadhan dan juga hari raya Fitrah (aidil-Fitr). Untuk itu ingin saya kongsikan kadar zakat fitrah bagi 2011 tahun 1432H.

Negeri Kadar Zakat Fitrah 2011 ( RM )
Johor RM 6.50
Kedah RM 7.00
Kelantan RM 7.60
Melaka RM 6.30
N.Sembilan RM 6.50
Pahang RM 7.30
Perak RM 7.00
Perlis RM 5.00/RM 7.00
P.Pinang RM 7.30
Sabah RM 7.70
Serawak RM 7.50
Selangor RM 5.20
Terengganu RM 6.00/RM 7.00/RM 8.00
Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya RM 5.20



Bilakah waktu paling sesuai membayar zakat?

Untuk pengetahuan, pembayaran zakat fitrah pada bulan ramadhan terbahagi kepada 5.

Wajib : Mulai terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
Paling Afdhal : Sebelum sembahyang sunat Hari Raya Aidilfitri
Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
Makruh : Selepas sembahyang Hari Raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal
Haram : Selepas terbenam matahari pada satu Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira qada. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.
Setiap pembayaran mempunyai kelebihan tersendiri apabila membuatnya pada waktu yang afdhal dan digalakkan. Namun demikian, sekiranya dijangka tidak berkesempatan berdasarkan masalah tertentu haruslah membuat pembayaran diwaktu lain selain pada waktu yang digalakkan. Yang pastinya waktu yang diharamkan itu harus dielakkan.


Niat Zakat Fitrah
“ Wang sebanyak $ _____ ini sebagai menunaikan zakat fitrah, yang wajib ke atas diri/keluarga saya untuk tahun berakhir _____ tunai kerana Allah Ta'ala. ”




_________________
Lihat dunia dari mata burung, Atau dari dalam tempurung, Yang mana satu engkau pilih?
Dalam kalut ada peraturan, Peraturan mencipta kekalutan, Di mana pula kau berdiri?
Di sini
Back to top Go down
zack_KL
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 98
Mata Ganjaran : 2084
Reputasi : 1
Join date : 2011-07-14
Location : Sg Besi

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 8:10 am

Tq utk ilmu ni bro..
Back to top Go down
redcar
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 173
Mata Ganjaran : 2690
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-28
Location : sebelah rumah orang

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 8:14 am

info yang bagus .. tp harap bro ieejan bleh cek balik jadual kadar zakat fitrah tu .. kalau tak silap aku kadar zakat fitrah utk Wilayah Persekutuan adalah RM7.00 bukan RM5.20. begitu juga dengan Selangor.

_________________
Muka Kena Tebal, Hati Mau Kental, Perangai Jangan Bebal.
Back to top Go down
ieeexplore
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 448
Mata Ganjaran : 3073
Reputasi : 4
Join date : 2011-05-24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 8:38 am

Dah semak semula selangor n Wpersekutuan = RM7.00

_________________
Lihat dunia dari mata burung, Atau dari dalam tempurung, Yang mana satu engkau pilih?
Dalam kalut ada peraturan, Peraturan mencipta kekalutan, Di mana pula kau berdiri?
Di sini
Back to top Go down
Pierre
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 602
Mata Ganjaran : 3123
Reputasi : 12
Join date : 2011-06-24
Age : 30
Location : Cheras

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 10:12 am

great info!!

_________________
farao Making beast with two backs farao
Back to top Go down
nottypirates
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 877
Mata Ganjaran : 3527
Reputasi : 5
Join date : 2011-04-30
Location : Serdang

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 11:21 am

peringatan yg baguss.....

wape sgtla zakat fitrah...

mampu tu mmg mampu..kdg2 yg xterbayar ni sbb lupe je...

xnk terlupe...awl2 ni kite settlekn trus... Razz

_________________
Karaoke...5 Star...Perempuan...barula SELESA...

cheers pirat cheers

Hepi-Hepi
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 11:30 am

bg yg dok selangor...nak senang..bayar la secara online/SMS (Celcom & Maxis)...
sejak thn lepas aku bayar secara online jer...

Nak bayar secara online, boleh g cni..https://zakatsel.com.my/ezakatpay/

ataupun bayar guna sms sila rujuk bawah...

Penggunaan kemudahan ini adalah PERCUMA. Berikut adalah kaedah membuat bayaran menggunakan SMS.

1. CELCOM : Taip FITRAH [Jarak] SELANGOR dan hantar ke 21999 serta ikuti arahan seterusnya
2. MAXIS : Taip FITRAH [Jarak] SELANGOR dan hantar ke 22032 serta ikuti arahan seterusnya

Kadar fitrah bagi Negeri Selangor pada tahun ini ialah RM7.00 seorang.

Bayaran zakat fitrah juga boleh dibuat untuk tanggungan ataupun sebagai wakil. Resit bayaran zakat melalui SMS ini boleh dimuat turun dari laman berikut :

1. CELCOM di alamat http://mfitrah.celcom.net.my/mfitrah/
2. MAXIS di alamat http://www.maxis.com.my/personal/latest/mzakat/

Pembayaran hendaklah dibuat sebelum 29hb. Ogos 2011. Pembayaran hanya diterima sehingga 29 Ramadan 1432 Hijrah sehingga jam 8.00 malam sahaja.

So, takda alasan tak bayar kecuali korang takda duit langsung...hehee...

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2862
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Wed Aug 03, 2011 12:52 pm

aku lak lebih suka shakehand....heheheh ..nak praktis utk event2 depan katakan....
Back to top Go down
ieeexplore
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 448
Mata Ganjaran : 3073
Reputasi : 4
Join date : 2011-05-24
Location : Seri Kembangan

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Thu Aug 04, 2011 3:54 am

KADAR ZAKAT FITRAH 1432H / 2011M

Majlis Agama Islam Negeri Johor telah menetapkan kadar zakat fitrah bagi tahun 1432H bersamaan 2011M pada kadar RM5.00 & RM7.50 bersamaan satu gantang beras.

_________________
Lihat dunia dari mata burung, Atau dari dalam tempurung, Yang mana satu engkau pilih?
Dalam kalut ada peraturan, Peraturan mencipta kekalutan, Di mana pula kau berdiri?
Di sini
Back to top Go down
WM
WebMaster
WebMaster


Posts : 729
Mata Ganjaran : 417108
Reputasi : 31
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Thu Aug 04, 2011 4:11 am

info yg bergune..
time kasih tt

_________________




AMARAN!!! Pastikan nickname/username tidak lucah serta signature tidak mempunyai unsur2 sex serta avatar juga tidak menggunakan gambar2 yang menjolok mata.
Back to top Go down
otaigiler
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 892
Mata Ganjaran : 53041
Reputasi : 0
Join date : 2011-06-06
Age : 34
Location : clunk

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Thu Aug 04, 2011 4:57 am

terbaik ar ieejan....memey geng surau....hahahaha

_________________
"Yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
Kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau"

AKU TAAT PADA YANG SATU

MEMEY AR!!!
Back to top Go down
shaguar50
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 393
Mata Ganjaran : 102916
Reputasi : 4
Join date : 2011-05-11
Location : USJ

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Thu Aug 04, 2011 6:17 am

info bagus utk geng2 dlm ni...thanks bro

_________________
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2215
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Thu Aug 04, 2011 7:28 am

nice info...kadang2 kena ingat gak dunia akhirat~

_________________
Back to top Go down
asham77
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 48
Mata Ganjaran : 2038
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-25

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Tue Aug 23, 2011 3:44 am

baru je bayar zakat kt kompleks PKNS bangi last week. RM35 untuk 5 orang.. bayar awal2 senang...nanti dh lewat..kelamkabut lak.
Back to top Go down
ViperNinja
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 162
Mata Ganjaran : 2672
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-14
Age : 36
Location : Ampang~Cheras~Seremban~Utara

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Tue Aug 23, 2011 7:01 am

Wlaupun sangap...kewajipan zakat wajib dislesaikan dulu...huhu memg menjadi pilihan aku byr zakat nih masa pagi sblm solat aidilfitri...huhuhu...just info tambahan...klu leh zakat nih biar dr duit kita sndiri n bkn dr hasil mem besar....dah tanggungan kita kan...so terbaekk dr hasil sndiri...wakakakaka ada jgk kes gwa dengar sepanjang kawin dia byr zakat guna duit bini dia...

_________________
Quote :
Biar Pengalaman Yang menceritakan Segalanya....




var bdv_ref_pid=415217;var bdv_ref_type='i';var bdv_ref_option='p';var bdv_ref_eb='0';var bdv_ref_gif_id='ref_120x60_green_pbl';var bdv_ref_width=120;var bdv_ref_height=60;

make money
Back to top Go down
asham77
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 48
Mata Ganjaran : 2038
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-25

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Tue Aug 23, 2011 11:28 am

bayar zakat guna duit bini? 1st time aku dengar..hahaha
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2215
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Tue Aug 23, 2011 6:57 pm

dah bayar 2 hari lepas...seremban rm6.50

bayar untuk sorang je tahun ni...tahun depan mungkin bertambahkah?..haha~

_________________
Back to top Go down
pargon
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 150
Mata Ganjaran : 2702
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-05
Age : 37
Location : Germany

PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Tue Aug 23, 2011 7:32 pm

Alhamdulillah. tahun ni gua pun dah selesai bayar untuk 3 orng. tahun ni bayar awal sikit. takut terlupa.. tahun lepas gua dah penah terlupa bayar dah.. tangguh punya pasal ler ni.. kononnya nak bayar sblum smbahyang raya.. last2 kantoi.

So, untuk tahun ni gua dah bayar zakat sekali dengan last year punya.. Tapi bayaran zakat tahun lepas dikira sebagai sedekah.. untuk kengkwan semua, kalau boelh bayar je zakat fitrah ni awal2. tak perlu nak tunggu waktu afdhal. klau tunggu, last2 minit mcm2 bleh jadi.. just my 2 cent. tq

_________________
Kawan-kawan takmau lawan.. Happy cheong!!! cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Zakat Fitrah Rukun Ke-4   Today at 8:19 pm

Back to top Go down
 
Zakat Fitrah Rukun Ke-4
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» zakat fitrah hasil penjualan beras
» zakat dan implikasinya dalam pemerataan
» mengenal rukun islam
» zakat konsep harta bersih
» Pembagian Rukun Sholat

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Current Issue-
Jump to: