MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Nov 18, 2011 7:17 pm



Salam bro & Otai2 Sekalian, wa nga survey keter sedan dan antara yang wa sedang berkenan adalah Proton Persona kerana wa raser :-

1) Ni je yang mampu
2) Sparepart senang nak cari
3) Minyak safe
4) Ruang dalam yang agak luasla

Tapi wa ader dengar citer yang tak elok gak pasal keter ni, boleh tak geng2 sumer kongsi exp kalau ader yang da pernah pakai keter nih.... sharing is caring....komen anda amat membantu k..... Smile

_________________
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Nov 18, 2011 7:43 pm

aku dah pakai Proton Persona SE (Auto) setahun lebih dekat 2 tahun...
ni pengalaman aku guna kereta Persona SE aku nih..

Sparepart?
So far takda masalah lg ttg sparepart ni..sbb belum pernah rosak pun
sejak guna setahun lebih ni..so, no kemen ttg sparepart..tp kalau
aksesori..boleh tahan la..sbb kebiasaanya lebih kurang gen2 jer
aksesorinya...

Jimat Minyak?
kalau nak ckp tentang jimat minyak..bg aku..ok lah...minyak penuh aku biasanya isi boleh cecah rm60++ @ 70++..dan kebiasaanya kalau aku g keje n balik keje jer (jarak dari pasar borong selangor ke balakong)..kalau tak salah kiraan aku dlm 4/5 hari @ lebih baru minyak dah nak abis..

Lgpun kereta ni berat gak la...syok drive kat highway...lancar jer...

Ruang luas?
Yg aku perasan ruang bonet blakang jer luas...ruang dalam..sempit gak tapi selesa la...aku rasa besar lg ruang dalam keta Myvi SE aku..

Sebenarnya..yg paling PENTING bg aku kalau nak beli kereta adalah kemampuan aku untuk bayar hutang loan keta setiap bulan...persona yg aku ambik ni setiap bulan aku cuma perlu bayar dlm RM6++ jer.. Smile

Mungkin kereta Persona yg baru ni dah ada improvement kot...
Harap dpt membantu..

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Nov 18, 2011 8:40 pm

saye_jai wrote:
aku dah pakai Proton Persona SE (Auto) setahun lebih dekat 2 tahun...
ni pengalaman aku guna kereta Persona SE aku nih..

Sparepart?
So far takda masalah lg ttg sparepart ni..sbb belum pernah rosak pun
sejak guna setahun lebih ni..so, no kemen ttg sparepart..tp kalau
aksesori..boleh tahan la..sbb kebiasaanya lebih kurang gen2 jer
aksesorinya...

Jimat Minyak?
kalau nak ckp tentang jimat minyak..bg aku..ok lah...minyak penuh aku biasanya isi boleh cecah rm60++ @ 70++..dan kebiasaanya kalau aku g keje n balik keje jer (jarak dari pasar borong selangor ke balakong)..kalau tak salah kiraan aku dlm 4/5 hari @ lebih baru minyak dah nak abis..

Lgpun kereta ni berat gak la...syok drive kat highway...lancar jer...

Ruang luas?
Yg aku perasan ruang bonet blakang jer luas...ruang dalam..sempit gak tapi selesa la...aku rasa besar lg ruang dalam keta Myvi SE aku..

Sebenarnya..yg paling PENTING bg aku kalau nak beli kereta adalah kemampuan aku untuk bayar hutang loan keta setiap bulan...persona yg aku ambik ni setiap bulan aku cuma perlu bayar dlm RM6++ jer.. Smile

Mungkin kereta Persona yg baru ni dah ada improvement kot...
Harap dpt membantu..

Thanks bro atas perkongsian exp bro.... tp antara myvi SE n Proton Persona mana yang bro rs lbh ok?

_________________
Back to top Go down
team_project
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 59
Mata Ganjaran : 2587
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-23

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Nov 18, 2011 10:07 pm

salam... sorry mencelah

got info from proton

kalau tak silap dlm bulan doblas ni nak launching exora turbo and maybe next year kuar plak persona R. tp tatau la its just a rumors... tapi aku pernah jumpa kat tenet ni... dorang dah wat test drive persona R (lampu led belakang and projector depan)
Back to top Go down
budak_kl
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 272
Mata Ganjaran : 213354
Reputasi : 5
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Nov 19, 2011 12:15 pm

brape intrest untuk persona skrg bro?cer carculate pastu compare ngn kete2 len
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Nov 19, 2011 5:32 pm

The Dark Knight wrote:

Thanks bro atas perkongsian exp bro.... tp antara myvi SE n Proton Persona mana yang bro rs lbh ok?

Pendapat peribadi aku...Persona SE aku amat sesuai utk aku & famili..

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Nov 19, 2011 5:35 pm

team_project wrote:
salam... sorry mencelah

got info from proton

kalau tak silap dlm bulan doblas ni nak launching exora turbo and maybe next year kuar plak persona R. tp tatau la its just a rumors... tapi aku pernah jumpa kat tenet ni... dorang dah wat test drive persona R (lampu led belakang and projector depan)

kalau nak beli persona..baik tunggu tahun dpn selepas proton persona baru kuar...

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
Pierre
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 602
Mata Ganjaran : 3123
Reputasi : 12
Join date : 2011-06-24
Age : 30
Location : Cheras

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sun Nov 20, 2011 12:16 pm

thn dpn tu dlm bulan brapa bro?

_________________
farao Making beast with two backs farao
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sun Nov 20, 2011 5:09 pm

Persona baru? Baru tahu nih.....thanks bro.....
Ni yg wat aku berpk seketika nih....nk tngg dl ke nk beli terus skang nih....emmmm....

_________________
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sun Nov 20, 2011 5:10 pm




ini ke yg dimaksudkan persona r?

_________________
Back to top Go down
budak_kl
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 272
Mata Ganjaran : 213354
Reputasi : 5
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Mon Nov 21, 2011 2:29 am

[You must be registered and logged in to see this link.]
Back to top Go down
jitmoul
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 67
Mata Ganjaran : 1963
Reputasi : 1
Join date : 2011-10-20

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Wed Jan 04, 2012 2:42 pm

pada pendapat aku klu dh keluarga @ br nk berkeluarga better amik pesona. Sbb mmg rmi member aku amik kete ni berbanding myvi. Myvi ni utk golongan muda ok la. bila dh ada org umh nk bli brg ke apa sng la skit
Back to top Go down
arepai
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 55
Mata Ganjaran : 1965
Reputasi : 1
Join date : 2011-10-13
Age : 31
Location : Kajang

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Jan 27, 2012 3:13 pm

kalau bro dah beli persona, jom follow aku join club persona..heheh, leh kenal2 ngan member2 lain..
Back to top Go down
tycoon
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 51
Mata Ganjaran : 1830
Reputasi : 1
Join date : 2012-01-28

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Jan 28, 2012 7:17 am

mana ada ok ini keta.. sekali problem sampai.. maka bersedialah duit byk skit.. keta punya problem akan berjangkit
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Feb 18, 2012 7:29 am

tycoon wrote:
mana ada ok ini keta.. sekali problem sampai.. maka bersedialah duit byk skit.. keta punya problem akan berjangkit

betulker bro? cer citer skit....leh kongsi ngn kwn2 kt sini.....

_________________
Back to top Go down
bromen
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 127
Mata Ganjaran : 2640
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-31

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Feb 18, 2012 12:55 pm

mana kete pon same la der ...

nasib semua nye ..

tepuk poket tanya selesa bro ..
Back to top Go down
budak_kl
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 272
Mata Ganjaran : 213354
Reputasi : 5
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Feb 18, 2012 12:56 pm

poton akan kuarkan model bru
so tunggu je la yg baru Proton P3-21A
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Sat Feb 18, 2012 9:00 pm

tycoon wrote:
mana ada ok ini keta.. sekali problem sampai.. maka bersedialah duit byk skit.. keta punya problem akan berjangkit

statement mcm ni kena berasas sikit bro..perlu ada bukti dan kajian yg terperinci...
kalau tak ok..takkan keta ni berada di jalan raya... takkan semudah tu proton nak keluarkan keta yg tak ok..mau kena saman nanti...nyawa manusia ada dlm keta ni bro..

bg aku.. semua benda pasti ada kelemahannya...
pemilik keta lah akan bg feedback ttg keta ni utk di perbaiki kelemahan yg ada...

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
ryanf
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 38
Mata Ganjaran : 1826
Reputasi : 1
Join date : 2012-01-19

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Wed Feb 22, 2012 2:30 pm

bromen wrote:
mana kete pon same la der ...

nasib semua nye ..

tepuk poket tanya selesa bro ..

aku setuju,.. keta ni semua same,.
yg penting jga maintenance jew,. wear and tear part, kalau da smpy usia tu ganti la,..
kalau ade problem skit, try diagnose awl2,. takot nnt melarat plak,.

_________________
I have a simple philosophy:
Fill what's empty, Empty what's full.
Scratch where it itches.

::Dont just be a Forumer be a Member::
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2851
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Wed Mar 07, 2012 12:27 pm

So kesimpulannya...TT dah beli keta ape?

_________________
Pompuan suka lelaki jahat. Cinta dan Seks..

"Buat lelaki baik, janganlah kau harapkan cinta kerana tak akan ada cinta untuk kamu. Cinta itu hanya teori dan seks adalah praktikalnya.."
Back to top Go down
Rawk
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 20
Mata Ganjaran : 2561
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Wed Mar 07, 2012 7:09 pm

Just for info.. sebelum beli keter kena ingat satu jer..

mampu byr duit bulanan sahaja.. tak semestinya kita mampu pakai kereta tue..

kena kira sekali road tax + insuran + duit maintenance..

Cth

Service keter 3 bulan sekali dlm rm100 , road tax + insuran setahun dlm rm1200

so total 400 +1200 = 1600 bahagi 12 bulan

= rm135

so bulan2 sepatutnya kita kena byr rm800( installement keter ) + rm135.

kalau mampu baru leh amik..

sekadar info Smile
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Mar 09, 2012 7:05 am

saye_jai wrote:
So kesimpulannya...TT dah beli keta ape?

Setakat ni TT belum amik Persona, nak tunggu Tuah keluar dulu. Itupun setelah mengamati segala macam nasihat daripada otai2 kat sini dan kawan2 yang lain kat luar. Aper2 pun akan diupdate The Result later on.

_________________
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52966
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Mar 09, 2012 7:07 am

The Dark Knight wrote:
saye_jai wrote:
So kesimpulannya...TT dah beli keta ape?

Setakat ni TT belum amik Persona, nak tunggu Tuah keluar dulu. Itupun setelah mengamati segala macam nasihat daripada otai2 kat sini dan kawan2 yang lain kat luar. Aper2 pun akan diupdate The Result later on.

Terima kasih atas info anda. Sebab tula target Persona jer dulu. Kalau ikut selera nak sambar inspira. Nak bayor bulan2 tu yg tak sanggup tuh. Rumah saper pulak nak bayor heheheheheheheh.....Per2 pun thanks bro...

_________________
Back to top Go down
budak_kl
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 272
Mata Ganjaran : 213354
Reputasi : 5
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Fri Mar 09, 2012 3:59 pm

Ini
merupakan berita yang amat mengejutkan! Difahamkan VW mempunyai
cita-cita besar & telah mengenalpasti model POLO merupakan model
yang paling afdal untuk dijadikan sebagai kereta Proton. VW telah
menubuhkan pasukan khas yang diketuai oleh Soh Wei Ming, ketua bahagian
operasinya di Asia Pacific, untuk mengkaji kesesuaian untuk mengubahsuai
Polo sebagai kereta nasional.

VW
telah berjaya menukar pembuat kereta dari Republik Czech, Skoda Auto
yang mengalami kerugian pada awal tahun 1990. Kini, Skoda telah berjaya
mengaut keuntungan dan berjaya menjual sekitar 879,200 unit kereta
mereka dipasaran global. Polo ketika ini berharga di atas RM100,000
namun cadangan yang dibuat kepada pemilik baru Proton, DRB-HICOM Bhd,
bakal menyaksikan harganya di bawah RM70,000 melalui pemasangan tempatan dengan menggunakan teknologi Jerman.

Mungkin
ini cuma spekulasi semata-mata. Apa akan jadi dengan perancangan GSC
Proton dengan Mitsubishi yang difahamkan masih lagi berjalan? Kita kena
fikir balik apa yang telah terjadi antara Suzuki dengan VW sebelum ini.
VW telah mengambil kesempatan ke atas Suzuki & langsung tak berikan
apa manfaat kepada mereka. Siap control Suzuki macam syarikat mereka
sendiri. VW kini sedang mencari tapak untuk hub kereta kecil berkuasa
turbo mereka di rantau Asia.

Ini
yang patut DRB-HICOM Bhd fikir secara mendalam sebelum membuat sebarang
keputusan. Bagi saya lebih elok benarkan VW guna kilang Tanjung Malim
untuk pasang model mereka & secara tak langung kilang tersebut
digunakan sepenuhnya dengan Proton membuat keuntungan. Sebenarnya banyak
lagi syarikat yang berminat nak guna kilang tersebut, tetapi tidak
boleh disebutkan atas sebab-sebab tertentu. Sebab sebelum ini DRB-HICOM
Bhd pernah bagitau yang rebadge bukanlah cara mereka untuk
transformasi Proton, mereka sebenarnya nak Proton jadi hub kereta
teknologi hijau di rantau ini & juga pasaran global.



[You must be registered and logged in to see this link.]

Back to top Go down
damnhard
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 50
Mata Ganjaran : 1626
Reputasi : 1
Join date : 2012-08-20

PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Wed Aug 22, 2012 4:57 am

Gua cuba nak sokong kereta buatan Malaysia ni....maka gua pun belilah Persona Elegence pada bulan 5 2010 dulu....tapi ternyata mengecewakan. Sebelum gua teruskan, gua mau kasi tau yg kereta gua ni gua servis ontime di pusat servis Proton dan hanya digunakan utk pergi kerja sahaja dlm 70km sehari je pergi balik. 2 minggu lepas dpt kereta ni dulu, stering gua bergegar....dah hantar ke Centre of Excellence tapi tak settle2 sampai sekarang. 3 bulan lepas beli, lock pintu gua problem....tak boleh naik pulak. 6 bulan lepas beli, rotor disc gua bengkok...kena tukar baru....memang ada warranty tapi tetap kena bayar 350 utk brake pad....dahsyat. Lepas setahun beli, radiator gua bocor....sekarang ni di kala kereta gua ni berumur 2 tahun 3 bulan, alarm kereta gua pulak rosak....kong habis....jarang alarm rosak kan....tapi alarm kereta gua rosak....nak tukar kena bayar 260....gua malas nak story lagi....inilah proton terakhir buat gua....gua kena bayar kereta ni lagi 5 tahun....lepas ni gua akan beralih kepada Perodua, Nissan atau Toyota....insyaAllah....bukannya gua tak nak terus sokong Proton....tapi gua dah rasa terlalu dianiaya oleh Proton....salam semua.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]   Today at 10:15 pm

Back to top Go down
 
Proton Persona Ok Ker? [Komen Plss Otai - Otai And Geng2 SDT]
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Proton Pump Inhibitors (Nexium etc)
» Jung's Model of the Psyche Applied to the Hand
» Kris Kresser: Dangers of Proton Pump Inhibitors

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Automotif-
Jump to: