MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Berhati2 sebelum terkena

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
RealSniper
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 362
Mata Ganjaran : 52430
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-16
Location : selangor

PostSubject: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 8:45 pm

Ciri-Ciri Skim Piramid

(i) mereka yang terdahulu sentiasa menikmati kelebihan yang banyak dan
yang datang kemudian mendapat sedikit kelebihan atau ke tahap merugikan
bila mereka tidak dapat mngembangkan penajaan.
(ii) pada lazimnya, skim piramid yang tulen melibatkan
perletakan/susunan ahli secara automatik. Ahli/pengedar tidak dapat
menentukan susunan atau hiraki jaringan mereka sendiri.
(iii) mempunyai ciri yang dinamakan “front loading”.Kaedah ini memaksa
ahli/pengedar membeli barangan/servis dengan nilai yang tinggi/mahal dan
dalam masa yang sama ahli/pengedar tidak memungkinkan menggunakan atau
menjual barangan tersebut di dalam jangkamasa yang terdekat.
Ianya juga melibatkan ciri seperti pembelian pangkat melalui pembelian
produk dan memperolehi pulangan yang banyak tanpa menjalankan
perniagaan.
(iv) skim piramid juga boleh melibatkan skim pelaburan. Kaedah ini
memberikan pulangan yang tinggi terhadap sebarangan pelaburan di mana
nilai minimumnya ditetapkan. Pulangan seperti 10% sebulan daripada nilai
yang dilaburkan adalah biasa. Skim ini nampaknya sangat menggalakkan
diperingkat awal tetapi runtuh apabila tiada lagi pelaburan yang masuk
untuk melaksanakan pembayaran yang tinggi.
ianya juga dikaitkan dengan konsep berikut:
“anda tidak perlu menjual mendapatkan ganjaran/keuntungan”“letak saja
duit untuk buat duit”“beli atau labur sekarang, ambil barang kemudian”
Kadangkala, perlaksanaan konsep ini bertopeng perniagaan “trading”.
Labur dan layak untuk mendapat barangan yang harganya lebih rendah dari
nilai wang yang dilabur.
Back to top Go down
enjit2semut
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1223
Mata Ganjaran : 203498
Reputasi : 28
Join date : 2011-05-04
Location : usj subang jaya

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:11 pm

ello sniper x..tq coz sent panduan yg berguna..just nk tambah sikit aje..kalau benda or bisnes yg ley cepat bg pulangan yg berpuluh kali ganda..biasenya itu skim cepat kaya or piramid..cth cam buluhemas..noradz dan lain2..so wa stuju ngat perkara nie di war2kan terutama kepada geng kita(malay) yg biasenya mudah terjebak ngan skim nie..wa ksian bile dgr n tgk ramai mber2 yg terjemak sanggup bergolok bergadai utk kaya n lastly jd pape kedana k..

_________________
TANPA KEBERANIAN MIMPI TAK KAN JADI KENYATAAN..TANPA FL,TIDUR ASYIK TERGANGGU..HEHEHEHE

Arrow
Back to top Go down
RealSniper
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 362
Mata Ganjaran : 52430
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-16
Location : selangor

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:30 pm

enjit2semut wrote:
ello sniper x..tq coz sent panduan yg berguna..just nk tambah sikit aje..kalau benda or bisnes yg ley cepat bg pulangan yg berpuluh kali ganda..biasenya itu skim cepat kaya or piramid..cth cam buluhemas..noradz dan lain2..so wa stuju ngat perkara nie di war2kan terutama kepada geng kita(malay) yg biasenya mudah terjebak ngan skim nie..wa ksian bile dgr n tgk ramai mber2 yg terjemak sanggup bergolok bergadai utk kaya n lastly jd pape kedana k..

moral : jgn percaya sgt dgn bizz yg TOO GUD TO BE TRUE ni
org mlayu kita ni mmg ramai yg terjebak ...nk bizz tp amalkan 4D ...Duduk Diam Dpt Duit
siap amik personal loan
sian kat depa beb
wa mmg byk artikel berkaitan kes camni
nnti wa post lagi
sangap2 gak tp ilmu baik kena sebarkan gak ...kan
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52959
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:36 pm

Saper lagi nak tolong bangsa kita law bukan org2 kiter sendiri...tp zaman sekarang sesama kiter pun nak makan gak....aduyai....sedih aku....

_________________
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:38 pm

jual nasik lemak lagi bagus weih....
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52959
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:41 pm

pacat_rock wrote:
jual nasik lemak lagi bagus weih....
leh gak...tapi wat ler nasi lemak tu cam francais...cnth cam Old Town White Coffee...br leh pasarkan satu dunia beb....uhhuhuhuh...

_________________
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:48 pm

betul bro.
ramai yg terjebak.
yang kesian tue majoriti melayu.
ade yg gune duit simpanan beribu-ribu.
tp hampa.
bende2 mcm nie better x yah join.
aku dulu ade gak nk join,
vemma klu x slh.
ade lg satu.
tp x igt nama.
g hotel 5 star dgr dorg menipu org.
hahaha.
die ckp satu meja die book 500 for 2 person.
wtf!!
so die suh labur x slh 1500.
dr aku labur baik aku layan puying kat danok.
hahah.
puas pn puass.

cheers bro ~
Back to top Go down
The Dark Knight
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 775
Mata Ganjaran : 52959
Reputasi : 12
Join date : 2011-05-22
Age : 33
Location : Celah Boobs

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 9:50 pm

ucop_W wrote:
betul bro.
ramai yg terjebak.
yang kesian tue majoriti melayu.
ade yg gune duit simpanan beribu-ribu.
tp hampa.
bende2 mcm nie better x yah join.
aku dulu ade gak nk join,
vemma klu x slh.
ade lg satu.
tp x igt nama.
g hotel 5 star dgr dorg menipu org.
hahaha.
die ckp satu meja die book 500 for 2 person.
wtf!!
so die suh labur x slh 1500.
dr aku labur baik aku layan puying kat danok.
hahah.
puas pn puass.

cheers bro ~

jgn lupa ajak aku...hahhahahaha.........

_________________
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri May 27, 2011 10:08 pm

itu sudahh mesti.tgh mencari masa yg sesuai.hahaha.
Back to top Go down
ViperNinja
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 162
Mata Ganjaran : 2665
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-14
Age : 36
Location : Ampang~Cheras~Seremban~Utara

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 4:49 am

gwa sokong beb benda2 nih patut kita ketengahkan jadikan alert kpd semua...gwa skrg nie dah anti sgt2 dah skim2 yg mcm nie...lg satu skim2 yg boleh menyebabkn kita papa kedana adlh sprt skim2 yg ditawarkan dlm MLM..mintak maaf la byk2 klu wa ckp nih ada yg terasa...gwa tau ada ahli2 mlm dlm nie kot...x dinafikan ada jgk peserta mlm yg berjaya...tp klu berjaya hasil menipu org lain wat per beb...kebanyakkn mlm nih yg jadi mangsa dikalangan kawan2 la...huhuhu dr elok2 berkawan bertahun2 angkara mlm kita bergaduh plk...ada yg smpi putus kawan beb....fikir2kanlah

_________________
Quote :
Biar Pengalaman Yang menceritakan Segalanya....




var bdv_ref_pid=415217;var bdv_ref_type='i';var bdv_ref_option='p';var bdv_ref_eb='0';var bdv_ref_gif_id='ref_120x60_green_pbl';var bdv_ref_width=120;var bdv_ref_height=60;

make money
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 10:51 am

yg paling selamat, kalo ade business transaction.. maknanye ade bayar duit, amek barang.. jual barang, dapat duit kos + untung..

kalo setakat "investment", aku mmg x caya
Back to top Go down
RealSniper
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 362
Mata Ganjaran : 52430
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-16
Location : selangor

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 11:00 am

KetuaKampung wrote:
yg paling selamat, kalo ade business transaction.. maknanye ade bayar duit, amek barang.. jual barang, dapat duit kos + untung..

kalo setakat "investment", aku mmg x caya

bukan semua jenis investment kita tolak. asasnya, ada 2 jenis investment jer kat dunia ni ...

1- fixed investment
2- equity investment

klu ada lebey dri tu maknenya mmg mengarut ...!

saper2 yg nk menjlnkan aktiviti ni tertakluk kpd BAFIA Act & mesti ada lesen dgn BNM.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 12:35 pm

Benda tu memang betul, bro sniper...aku pun pelik tengok ramai orang boleh tertipu dengan skim2 mengarut2 macam ni..kalau la memang boleh jadi kaya dengan skim2 macam ni, aku rasa dah lama dah orang-orang kaya di Malaysia dah masuk benda2 ni..bak kata orang2 dulu: "nothing easy in getting money"...
Back to top Go down
nottypirates
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 877
Mata Ganjaran : 3520
Reputasi : 5
Join date : 2011-04-30
Location : Serdang

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 12:39 pm

wcb766 wrote:
Benda tu memang betul, bro sniper...aku pun pelik tengok ramai orang boleh tertipu dengan skim2 mengarut2 macam ni..kalau la memang boleh jadi kaya dengan skim2 macam ni, aku rasa dah lama dah orang-orang kaya di Malaysia dah masuk benda2 ni..bak kata orang2 dulu: "nothing easy in getting money"...

btol2...gua s0kong..
wa pn pk cm2 gak...
sape yg nk bg dt senang2 kt kite klau xusha kras... Basketball
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 1:25 pm

johnmatana wrote:
pacat_rock wrote:
jual nasik lemak lagi bagus weih....
leh gak...tapi wat ler nasi lemak tu cam francais...cnth cam Old Town White Coffee...br leh pasarkan satu dunia beb....uhhuhuhuh...

memang boleh tapi jgn plak pasang francais pastue jual mahal2 cam nasi lemak antarabangsa kat danau kota..hayat x lama..last2 tutup..
Back to top Go down
scarface
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 605
Mata Ganjaran : 52724
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-05

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 1:35 pm

Betul bros...

Jgn mudah percaya...

Gua dah kena dua kali bro...satu Dina tu, kedua apa entah dah tak ingat tp projek dia bina hotel kat Makkah (entah betul ke tak)

Riban-riban gak duit wa habis. Kalau tau kena tipu mcm tu, elok guna duit tu belanja kengkawan berurut jer...

p/s ViperNinja, terkejut beruk wa tgk 'signature bergerak' lu. Sampai makcik cleaner tegur wa dari belakang..kata wa tonton video porno...

Minta ditukarin aja ya mas signature nya...bisa ya? Laughing

_________________
"Hey! Kalau aku sembelih kau lapan belas, baru kau tahu tentang penyesalan, tau tak?"
Back to top Go down
scarface
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 605
Mata Ganjaran : 52724
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-05

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 1:39 pm

Sambung balik....

Sekarang kalau ada duit, wa masuk ASB atau unit trust...

Datang la awek cun 10/10 dgn cutting body 11/10 nak goda gua masuk mana2 SCK atau 4D atau MLM, wa confirm halau hambat dgn helmet bro...siyes...

Hangin wa satu badan bila ingat2 duit yg hangus tu...

p/s Helmet betul bro...bukan helmet yg korang ingat tu...heheheh

_________________
"Hey! Kalau aku sembelih kau lapan belas, baru kau tahu tentang penyesalan, tau tak?"
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Wed Jun 15, 2011 3:22 pm

skrg nie yg jual penapis air pun senyap dah...yg tue lagi gilo....penapis tue brp la sgt yg nak dijual beribu2..sib baik la aku sempat blok adik aku dr terpengaruh...paling suka diaorg target org gomen la sbb org gomen paling senang buat loan..
Back to top Go down
stereo_love
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 158
Mata Ganjaran : 2655
Reputasi : 5
Join date : 2011-06-07
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Fri Jun 24, 2011 11:09 pm

menipu jer sume ni Evil or Very Mad
Back to top Go down
Rawk
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 20
Mata Ganjaran : 2554
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Mon Jun 27, 2011 7:49 pm

stereo_love wrote:
menipu jer sume ni Evil or Very Mad
[strike]

Oh kalau awek yg promote Pyramid scheme nie mcm avatar lu bro, goyang jap aku... tp skang nie dh byk cara diaorg ajak join.. Smpi e-learning pun ader, yg plg senang nk beza kalau diaorg promote carik dealer join lg byk dari promote product yg nak jual confirm pyramid scheme, no easy money.
Back to top Go down
RealSniper
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 362
Mata Ganjaran : 52430
Reputasi : 7
Join date : 2011-05-16
Location : selangor

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Mon Jun 27, 2011 7:52 pm

benda2 ni mmg wa tersgt concern ...terutamanya pada geng sdt

_________________
DoNt TrUsT aNyBody ....SuSpEcT eVeRyBodY
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Tue Jun 28, 2011 4:17 am

semua karut je aku banyak kali dah dengar semua ni.....


penipu semua nak duit jek.............
Back to top Go down
Rawk
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 20
Mata Ganjaran : 2554
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Tue Jun 28, 2011 5:14 pm

Banyak kali dengar tp belum terkena.. Aku dulu pernah terkena , Mula2 masyuk jer duit masuk.. Tp lamer nmpk modal makin jauh hilang.. Time tue br sakit bro...
Back to top Go down
mie33
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 89
Mata Ganjaran : 2597
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-06
Location : Cheras

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Tue Jun 28, 2011 5:23 pm

erm.. kalau yg skim ikan keli mcmana ye? sama jugak?
Back to top Go down
ZiO_dInGiN
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 329
Mata Ganjaran : 2855
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-13
Age : 38
Location : bandar baru klang

PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Tue Jun 28, 2011 5:52 pm

sama juga awal2 je yg ok bila dah popular..ramai lak ambil kesempatan atas skim tue...kalau x caya cuma rewind balik kes lintah la...kes ternak lembu dan ketam..
kalau alert kat paper mesti bro pun was2 juga..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Berhati2 sebelum terkena   Today at 8:59 pm

Back to top Go down
 
Berhati2 sebelum terkena
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» perjanjian manusia dengan tuhan sebelum dilahirkan
» perlukah berwudhu sebelum membaca Qur'an
» siapa sebenarnya makhluk sebelum adam?
» Bunuhlah Dirimu... belajarlah mati sebelum mati!
» kondisi masyarakat sebelum nabi muhammad diutus

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Current Issue-
Jump to: