MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Mintak pendapat - nak tukar keta

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Mintak pendapat - nak tukar keta   Mon Jun 06, 2011 3:09 am

First topic message reminder :

Salam bro Sangapians semua...gua nak mintak pendapat skit la. Camni, sbnrnye gua baru je setahun lebih pakai Myvi SE 1.3 (beli bulan 3, 2010). Gua plan by next year..dlm bulan 3 @ 4, gua nak tukar keta la.

Kalau lu org ada duit cash RM40K dalam tangan, keta apa yg korang suggestkan utk gua beli? Kriteria gua - sudah semestinye la keta baru, monthly x nak lebih dari RM1K (x kisah brp tahun loan pun) & value for money hehehe...

Thanks semua Very Happy
Back to top Go down

AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 12:02 pm

membe aku pakai rilek pakai gear 4 leh desup..
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:02 pm

perghh bro fromhell...180K yek...x mampu gua nak bayau bulanan tu bro...kalau gua dump deposit RM50K pun mau bulanan cecah RM1500 gak tu heheheh
Back to top Go down
bilalarutmalam
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 208
Mata Ganjaran : 2724
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-06
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:16 pm

lancer @ civic 1.8 @ altis @ teana
xlepas ke bro antara ke 4 4 kete di atas nih?

_________________
Bila larut malam,
Tara kuca cah,
Suasana sepi,
Tara kuca cah
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:19 pm

spenderman wrote:
perghh bro fromhell...180K yek...x mampu gua nak bayau bulanan tu bro...kalau gua dump deposit RM50K pun mau bulanan cecah RM1500 gak tu heheheh

aku rasa kalau pandai cari bank leh dpt kurang lagi. D/P besar tu takkan xleh adjust installment. bagi aku kalau kaki bawak kete laju, kereta ni yang best 4 value. golf gti selamba je boleh potong
Back to top Go down
otaigiler
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 892
Mata Ganjaran : 53035
Reputasi : 0
Join date : 2011-06-06
Age : 34
Location : clunk

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:28 pm

bro tukau kete INSPIRA le... clone EVO 10 tu..smart pun smart...

_________________
"Yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
Kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau"

AKU TAAT PADA YANG SATU

MEMEY AR!!!
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:38 pm

bilalarutmalam wrote:
lancer @ civic 1.8 @ altis @ teana
xlepas ke bro antara ke 4 4 kete di atas nih?

civic is my first choice bro...tp bila tgk next coming 2012 punya model..alamak.. lawa lagi model yg skrg ni...apa2 hal tunggu smpai launching dulu kat m'sia ni.

lancer ade keluar lagi ke yg baru? skrg ni diaorg cuma kluarkan yg model hatchback tu aje kan?
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 07, 2011 7:39 pm

otaigiler wrote:
bro tukau kete INSPIRA le... clone EVO 10 tu..smart pun smart...

ada gak terpikir bro...tp nak tengok dulu model yg lain heheh Smile
Back to top Go down
longan
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 125
Mata Ganjaran : 2659
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-22

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Wed Jun 08, 2011 4:58 am

aku rasa la kan..
dah baca thread ni..
i suggest u ambik civic 2.0...
mmuuaahh
layan..
kekeke
babe magnet summore..
FL sure melekat.. silap2 dapat c*p*p free .. kekekekke

_________________
afro
...pis yo...
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Wed Jun 08, 2011 6:42 am

hehe..thanks bro...civic 2.0 @ civic 1.8 SL mmg dlm whist list gua bro...minyak pun jimat...nak jual balik pun ada harge heheheh
Back to top Go down
jack sparrow
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 108
Mata Ganjaran : 2639
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-15

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Wed Jun 08, 2011 6:45 am

xpn kalau nk bg babe magnet angkat kluar e10 trs bro
Back to top Go down
kidd
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 33
Mata Ganjaran : 2565
Reputasi : -1
Join date : 2011-05-05
Location : penang

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Thu Jun 09, 2011 7:00 pm

angkat civic la bro...klu yg type-R lg cantek... bounce
Back to top Go down
mie33
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 89
Mata Ganjaran : 2598
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-06
Location : Cheras

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Thu Jun 09, 2011 7:23 pm

Civic 2.0 :-)

SOKONG !!! Harga Honda mmg maintain. Cuma, wait for the new model :-)

ATAU, bila new model dah nak launch je, CONFIRM model skrg akan jauth harga.

ATAU, Jan 2012, beli model 2011. sure murah sikit
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Fri Jun 10, 2011 12:52 pm

hehehe...tp new model tu dlm gambar nampak x cantik la utk market asia...kalau market europe bole la gak tahan....

Europe Version







Back to top Go down
bengkok
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 152
Mata Ganjaran : 2674
Reputasi : 1
Join date : 2011-05-21

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Fri Jun 10, 2011 1:50 pm

kalau ikut citarasa aku yg tak seberapa ni, aku lagi suka guna banyak jenis keta. kalau boleh 2 thn sekali nak tukar keta. dah lah tiap2 tahun ada je model baru masuk.

takde maknanya beli keta mahal, lepas tu ikat loan sampai 9 tahun. kita ni dah la tempoh kerja cuma 25-30 tahun. lepas tu tak boleh loan lagi. anak raja boleh la bergaya sbb ada income tersendiri.

so, kalau aku ada 40K cash, aku beli dulu keta 60-70K. bulanan seribu. cukup 2 thn jual. 1st year value mmg jatuh teruk. lepas 2 tahun graf kejatuhan tu stabil sket. katakan masa tu ada 50K pulak, beli keta 80-100K. ulangi proses serupa.

dengan kaedah ni, dalam 30 tahun kita ada berpeluang memiliki 13-15 keta. kalau nak ikat 9 thn memanjang, dapat la beli 3-4 keta aje. kita semua kan suka tukar taste? sbb tu lah kita join sangap!! wakakaka...

dan satu stigma yang aku selalu rasakan tak betul... siapa kata keta honda tak jatuh harga?

tengok civic FD 2.0 thn 2008 harganya 130K. thn ni market (rujuk mudah.my) tinggal 100K saja. maknanya, dlm tempoh 3 tahun setiap tahun susut 10 ribu. 3 tahun = 30K. banyak duit tu susut begitu saja. tapi tu lah, kalau kita ni tokeh balak ke tokeh spa ke leh la kut belanja macam tu.

advantej sentiasa tukar keta baru - kita tak pening kepala repair, imej pun menarik sbb bergaya dgn keta baru, no plet baru.. dan paling penting - kita tak bosan asik dgn makwe sama selama 5-6 thn atau 9 tahun!
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Fri Jun 10, 2011 10:05 pm

hehehhe...gud advice bro...mmg beli keta ni x sama cam beli rumah...cuma beza toyota/honda dgn other model cam keta europe... x de la parah sangat susut nilainye Very Happy
Back to top Go down
palaks
SDT Senior
SDT Senior


Posts : 81
Mata Ganjaran : 2621
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-04

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 14, 2011 7:40 am

dari amik inspira, baik amek lancer GT jer...... pehtu buat conversion evo 10... hahahahah, MIVEC Turbo....
Back to top Go down
budakhasler
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 36
Mata Ganjaran : 2540
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-09

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 14, 2011 10:44 am

kalo ikut rm40k downpayment, mmg la byk kete bleh dpt. tp kne pikir gak bab2 maintenance nih... so far, kete toyota + honda maintenance diorg okay gak la nk compare dgn kete2 lain, baik local atau import...

kalo ak ade bajet cm ko, antara kete2 yg ak akn consider:
1)honda city
2)toyota vios
3)honda civic
4)toyota altis
5)toyota prius - kete hybrid tgh byk diskaun nih

generally, kete toyota lbih sedap bwk sbb handling die comfort... tp kalo bab cornering, toyota kalah dgn honda sbb diorg pnye suspension ade 'buang' skit...
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Tue Jun 14, 2011 1:15 pm

thanks for the advise bro... masih tgh dok buat kira² lagi ni...masih panjang lagi masa yg ada...target by next year bulan 3 @ 4 camtu la hehehe....buat masa ni yg ada kat kepala adalah - Civic 2.0 @ Civic 1.8 SL @ Mitsubishi Lancer GT 2.0. Klau nak amik hybrid pun...gua lagi prefer hybrid car dari Honda Very Happy
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Wed Jun 15, 2011 10:57 am

spender,

ini pendapat aku bro. kita tengok budget kita. jangan selalu choose brand semata mata bro. tak dapat di nafikan yang t and h ni memang resale valuenya tinggi. tapi still .. buat apa kita gi kereta bila in future meranapkan kereta.. macam inspira 2.0 and lancer gt 2.0 .. senang saya cakap ada berpuluh bezanya bro..

soft and hard.. dan macam macam lagi
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Wed Jun 15, 2011 11:04 am

ok bro...advice noted...time kasih bebanyak...msih bnyak lagi masa nak pikir... ada plak member dok advice...drpd dump downpayment 40K utk beli keta, baik letak dlm ASB aje hehehe...cukup tahun dpt dividen...
Back to top Go down
corntall
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 72
Mata Ganjaran : 2618
Reputasi : 0
Join date : 2011-05-05

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Thu Jun 23, 2011 6:23 am

adehhh..... aku br je bayo down payment inspira....
x ok yerk kete 2...???
xde org suggest pon kt bro ni..... hahaha

_________________
bounce bounce bounce SANGAP DIDAHULUKAN PANCUTAN DIUTAMAKAN bounce bounce bounce
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Thu Jun 23, 2011 6:50 pm

aku xtau sgt pasal keta2 ni, tp cuma nak ckp pengalaman aku je. aku skrg pki civic 1.8. masa mula2 teragak2 gak nak beli sbb byr bulan2 dlm 1,100 loan 9thn, dwnpayment 10k. tapi dah pakai nak dkt 3thn ni mmg xnyesal la sbnrnya. aku try tny2 kedai 2nd hand laku 90k+ lagi keta aku.. pakai pun sedap, minyak save la gak..


Last edited by Cothay on Thu Jun 23, 2011 7:32 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
spideyman
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1842
Mata Ganjaran : 53989
Reputasi : 27
Join date : 2011-05-10
Location : KL

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Thu Jun 23, 2011 6:54 pm

hehehe...thanks bro...itu la maksud gua sebenarnye...kalau nak jual balik ada value lagi...x de la menjunam terus smpai kita plak nak kena topup duit bila nak tukar keta lain...
Back to top Go down
Jeng La
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 795
Mata Ganjaran : 153120
Reputasi : 6
Join date : 2011-05-07

PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Fri Jun 24, 2011 3:15 pm

hehehe.. pelik 1 jer rakyat m`sia.. kenapa yekk mesti ckp "ko amik jer honda" hurmm.. dah lama mencari jawapan ini.. kalau nk ikutkan sama je kereta mana2.. yg membezakan ialah kereta dalam negeri dan luar negeri. jika anda2 terfikirkan soal maintenence.. anda seharusnya bijak memilih kereta2 tempatan krn sparepart semesti nya murah. dan saya juga merasa hairan bila segelintir manusia ni... bila tengok kereta yang pelik2 diorang akan cakap "xyah beli kete ni..ssh sparepart" yer.. kalau anda menggunakan barangan import..sememangnya susah.. value for money save for money??.. tepuk dada tanya selera..
NL??TOMYAM??CKT??CAPATI??BAKSO?? OMG Shocked

maaf kiranya tulisan hamba ini menyinggung sesetengah pihak..

**wa suka bmw.. kena mcm webmaster. perh.. dulu nyaris2 mau angkat ler.. hihi
Back to top Go down
http://www.mysdt.tk
Guest
Guest



PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Fri Jun 24, 2011 7:56 pm

saga fl...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Mintak pendapat - nak tukar keta   Today at 2:50 am

Back to top Go down
 
Mintak pendapat - nak tukar keta
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
 Similar topics
-
» pendapat tentang Qada qadar
» [VIDEO] Pendapat Qori Internasional KH Muammar ZA mengenai Bacaan Al-Qur'an dengan Langgam Jawa dan Sunda
» Pandangan Orientalis Terhadap Hadits
» Pandangan Islam Mengenai Tasawuf
» Pendapat tokoh non muslim terhadap Al Quran

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Top Gear-
Jump to: