MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tips Jaga Laptop Korg

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kepek
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 274
Mata Ganjaran : 2866
Reputasi : 4
Join date : 2011-05-13
Age : 39
Location : (c:) > hidden folder > folder locked

PostSubject: Tips Jaga Laptop Korg   Tue Jun 14, 2011 7:12 am

1. Bateri
* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
* Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan screen saver.
* Power management setkan pada ‘Turn Off monitor in … minutes’.
* Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
* Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan ‘Dead pixel’.

4. Haba Panas
* Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
* Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector
* Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
* Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
* Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
* Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port

* Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan berus atau berus gigi lama.
* Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.

_________________
We are Anonymous, we are legion, we do not forgive, we do not forget, united as one, divided by zero, expect us.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Jun 18, 2011 2:54 pm

good info bro..... terbaeeeekkk
Back to top Go down
otaigiler
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 892
Mata Ganjaran : 53038
Reputasi : 0
Join date : 2011-06-06
Age : 34
Location : clunk

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Jun 18, 2011 3:17 pm

aku nak tanya skit...

nape tiap kali aku on laptop aku....

pas masukkan password...

bile dah nampak desktop...dia hang dalam seminit...

pastu baru leh guna cam biasa...

ape masalah nya agak nya...

_________________
"Yo ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
Kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau"

AKU TAAT PADA YANG SATU

MEMEY AR!!!
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Jun 18, 2011 5:32 pm

otaigiler wrote:
aku nak tanya skit...

nape tiap kali aku on laptop aku....

pas masukkan password...

bile dah nampak desktop...dia hang dalam seminit...

pastu baru leh guna cam biasa...

ape masalah nya agak nya...

ram ada problem tu
Back to top Go down
kakikorek
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 213
Mata Ganjaran : 2817
Reputasi : 6
Join date : 2011-04-27
Location : kat Hotel

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Jun 18, 2011 5:54 pm

Good info untuk menjaga gajet kesayangan.
Harta yg bernilai dizaman moden ni..

_________________
WARGA KAJANG.. LEPAK SINI
Back to top Go down
nottypirates
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 877
Mata Ganjaran : 3524
Reputasi : 5
Join date : 2011-04-30
Location : Serdang

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Jun 18, 2011 7:32 pm

bgs..
ade info yg da tau n xtau..
tmbh info lg..
ble amlkn...thanks 4 sharing... cheers

_________________
Karaoke...5 Star...Perempuan...barula SELESA...

cheers pirat cheers

Hepi-Hepi
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Wed Jun 29, 2011 6:30 pm

info terbaik... tq bro
Back to top Go down
redcar
SDT Otai
SDT Otai


Posts : 173
Mata Ganjaran : 2687
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-28
Location : sebelah rumah orang

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Thu Jun 30, 2011 4:17 am

kalau guna laptop dlm masa yang lama, adalah baik sekiranya menggunakan penyejuk tambahan sperti pelapik yang mempunyai kipas tambahan/cooler fan.

_________________
Muka Kena Tebal, Hati Mau Kental, Perangai Jangan Bebal.
Back to top Go down
z3ronim
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 225
Mata Ganjaran : 2212
Reputasi : 4
Join date : 2011-07-01
Age : 30

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Mon Jul 04, 2011 8:56 pm

kena jaga laptop..xde laptop hilang arah tuju woo~

_________________
Back to top Go down
alan0rc
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 485
Mata Ganjaran : 3003
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-29

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Mon Jul 04, 2011 10:02 pm

good info, terima kasih Very Happy

_________________
Masih Mentah lagi nih,
harap bro2/otai2 semua tunjuk ajar
ilmu masih cetek, hehehe Razz
Back to top Go down
cipanz
SDT Junior
SDT Junior


Posts : 71
Mata Ganjaran : 2095
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-03

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Tue Jul 05, 2011 3:06 am

josh wrote:
otaigiler wrote:
aku nak tanya skit...

nape tiap kali aku on laptop aku....

pas masukkan password...

bile dah nampak desktop...dia hang dalam seminit...

pastu baru leh guna cam biasa...

ape masalah nya agak nya...

ram ada problem tu

ataupun ade salah satu s0ftware yang running masa startup tu ade pr0blem...
Back to top Go down
cerminmata
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 749
Mata Ganjaran : 2848
Reputasi : 22
Join date : 2011-06-27
Location : KL-Selangor-Putrajaya

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Tue Jul 05, 2011 8:41 am

cipanz wrote:
josh wrote:
otaigiler wrote:
aku nak tanya skit...

nape tiap kali aku on laptop aku....

pas masukkan password...

bile dah nampak desktop...dia hang dalam seminit...

pastu baru leh guna cam biasa...

ape masalah nya agak nya...

ram ada problem tu

ataupun ade salah satu s0ftware yang running masa startup tu ade pr0blem...

ko cuba create new profile.
pas tu masuk new profile yg ko create td..
tgk ada masalah tak..
kalau takda masalah, maknanya profile ko ade masalah...
solution dia..remove profile lame...then create new profile...

* profile=account=login account
Back to top Go down
bilalarutmalam
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 208
Mata Ganjaran : 2727
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-06
Location : KL

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Tue Jul 05, 2011 12:46 pm

rico wrote:
kalau guna laptop dlm masa yang lama, adalah baik sekiranya menggunakan penyejuk tambahan sperti pelapik yang mempunyai kipas tambahan/cooler fan.

sy rase elok.. psl tu cara nak elakkan laptop terlampau panas...
tp sy pernah on laptop selama 3hari tanpa kipas pelapik + bilik X beraircond...
tp kipas meja menghala ke laptop je la...

_________________
Bila larut malam,
Tara kuca cah,
Suasana sepi,
Tara kuca cah
Back to top Go down
Centrino
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 216
Mata Ganjaran : 2196
Reputasi : 6
Join date : 2011-07-03

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Tue Jul 05, 2011 2:12 pm

z3ronim wrote:
kena jaga laptop..xde laptop hilang arah tuju woo~
Tak pun lu menghala ke cybercafe je....
Back to top Go down
mcstevebro
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 14
Mata Ganjaran : 1975
Reputasi : 1
Join date : 2011-07-26

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Sat Aug 20, 2011 1:42 am

rico wrote:
kalau guna laptop dlm masa yang lama, adalah baik sekiranya menggunakan penyejuk tambahan sperti pelapik yang mempunyai kipas tambahan/cooler fan.

true , ramai orang tak ambik kisah pasal heat ni . Spend skit dekat cooler untuk bagi tahan lama . Kalau boleh cari bahan pelapik yang guna aluminium-aloy @ pure aluminium . Bagus untuk heat dissipation .
Back to top Go down
kogure
SDT Newbies
SDT Newbies


Posts : 23
Mata Ganjaran : 1941
Reputasi : 1
Join date : 2011-09-10
Age : 39

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Mon Sep 12, 2011 1:19 pm

good info..



paling penting.. kalau laptop duk kat dlm bilik yg guna kipas syiling,

pastikan ianya sentiasa bersih dari habuk.. terutamat kat keyboard.. dan heat sink..
Back to top Go down
cougar11
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 1025
Mata Ganjaran : 214073
Reputasi : 16
Join date : 2011-05-05
Location : Langit Biru, Darat Hijau.

PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Fri Nov 25, 2011 1:18 pm

good advice.... Laughing

_________________
SELAGI ADA BAYANG-BAYANG,SELAGI ITU ADANYA CAHAYA.......
.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tips Jaga Laptop Korg   Today at 10:54 pm

Back to top Go down
 
Tips Jaga Laptop Korg
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» What helps you remember your dreams? Plus Tips..
» Excellent Tips for Memorizing Al- Qur'an
» Christmas Survival Tips....food wise
» Invitation to bid re: 2desktop & 2 Laptop
» "PRESENTATION SKILLS & TIPS FOR CS EXAMS"

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Computer Geekz-
Jump to: