MySDT


Forum SDT (Saya Dan Teman)
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
WM
WebMaster
WebMaster


Posts : 729
Mata Ganjaran : 417109
Reputasi : 31
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Sat Jun 25, 2011 5:46 pm




BRASILIA - Beberapa pegawai Yayasan Pribumi Nasional Brazil (Funai) mengesahkan kewujudan populasi orang asli yang belum pernah menjalin hubungan dengan manusia luar di hutan hujan Amazon selepas satu puak mengandungi 200 orang dikesan menerusi satelit, lapor sebuah akhbar semalam.


Tiga kawasan lapang yang diduduki puak itu dikenal pasti terletak di barat daya Brazil berhampiran sempadan Peru tetapi kewujudan mereka hanya disahkan selepas beberapa ekspedisi udara dengan menggunakan sebuah pesawat dibuat pada April lalu.


Dalam awal minggu ini juga, tiga kawasan dikesan telah dibersihkan dalam hutan di barat daya dekat sempadan Peru.


Para pegawai yayasan pribumi itu mengganggarkan terdapat 68 populasi hidup terasing yang tinggal jauh di tengah hutan Amazon.


Puak orang asli yang baru ditemui itu tinggal di dalam empat rumah beratap jerami dan menanam jagung, pisang dan kacang tanah dan tanaman lain.


Komuniti itu tinggal berhampiran sempadan Peru di hutan simpan Vale do Javari seluas negara Portugal dan menjadi tempat tinggal lebih 14 puak pribumi yang hidup terpencil.


"Kerja-kerja untuk mengenal pasti dan melindungi populasi itu adalah sebahagian daripada dasar awam Brazil," kata seorang penyelaras yayasan berkenaan, Fabricio Amorim.


Menurutnya, pemerhatian awal menunjukkan puak orang asli itu tergolong dalam etnik yang menggunakan bahasa pano yang hidup dari hutan Amazon di Brazil sehingga ke hutan di Peru dan Bolivia.


Kawasan berkenaan memiliki bilangan puak orang asli yang terbesar di dunia.


sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/conten...a&pg=du_03.htm


_________________




AMARAN!!! Pastikan nickname/username tidak lucah serta signature tidak mempunyai unsur2 sex serta avatar juga tidak menggunakan gambar2 yang menjolok mata.
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Tue Jun 28, 2011 7:02 am

hari hari bogel tu..dah takde sense ...hahaha
Back to top Go down
alan0rc
SDT The Legend
SDT The Legend


Posts : 485
Mata Ganjaran : 3007
Reputasi : 1
Join date : 2011-06-29

PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Wed Jun 29, 2011 4:41 am

hello, bro man spider, avatar lu itu,
lu betol2 kenal itu awek ??
pasal gua, tgok dekat forum FLG ade post pasal die,
harap leh kasi info sikit Smile

_________________
Masih Mentah lagi nih,
harap bro2/otai2 semua tunjuk ajar
ilmu masih cetek, hehehe Razz
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Wed Jun 29, 2011 5:55 am

Bro alan0rc,

awek ni fames..gambar dia bersepah kat internet la bro...sayangnye gua tak kenal..tapi gua admire boobs dia...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Thu Jul 14, 2011 8:56 am

mmm..pasti ramai lagi yg di dalam hutan malaysia pun..he..he..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Thu Jul 14, 2011 11:28 am

........ masihkah ada lobang yg belum diterokai...?
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Thu Jul 14, 2011 11:30 am

ada aku kesah...

org yg ada otak tp tak pakai pun lebih kurang je... huhuhu
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Sun Jul 31, 2011 2:44 pm

silap2 puak ni mkn orang kottt
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon   Today at 5:39 pm

Back to top Go down
 
Orang asli tidak pernah jumpa manusia moden ditemui di Amazon
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» mereka yang tidak mengakui adanya tuhan
» mengapa orang islam tidak mau bersatu
» Pada dasarnya semua manusia lahir muslim
» yahudi dan kehidupan setelah mati
» tanda kebesaran Allah

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MySDT :: SDT Kedai Kopi Korner :: SDT Group-
Jump to: